top of page

Waneer baby- en kindertherapie:

Er is op internet en ook via social media heel veel aan tips en goede informatie te krijgen over wat je kunt doen als je baby veel huilt, niet slaapt of niet wil eten. Maar wat als dat allemaal niet helpt?

​

Wat als je nog steeds zit met een baby die op onverklaarbare wijze ineens midden in de nacht begint te huilen of wakker wordt en niet meer in slaap kan komen behalve wanneer je de halve stad door bent gereden in je autootje.

​

Waarschijnlijk is er dan meer aan de hand. Het is dan niet alleen “niet meer lekker in je vel” zitten waar jullie baby last van heeft maar er is iets dat hem of haar erg van slag maakt. Iets wat eens in de zoveel tijd wordt getriggerd door iets en waar nog niet duidelijk van is waar dat nou door komt. Baby’s zijn nooit expres vervelend, het is alleen een reactie op wat ze ervaren of wat ze hebben ervaren.

filip-mroz-unsplash_edited.jpg

Babytherapie biedt uitkomst!

​

Als babytherapeut ben ik getraind om te zien en duidelijk te krijgen wat het is wat de baby bedoelt met zijn of haar gedrag en waar nog iets verwerkt moet worden.

​

Ik heb het dan niet over gedrag als niet slapen, veel huilen en niet makkelijk zijn met eten maar er zijn andere signalen die mij laten zien dat er meer aan de hand is dan een vermoeidheid of last hebben van tandjes die doorkomen. Ook als er in het ziekenhuis of bij de huisarts gezegd wordt dat er toch écht niks aan de hand kan zijn omdat jullie kindje geen medische aandoeningen heeft, kunnen de signalen die worden afgegeven door jullie baby laten vermoeden dat er wel degelijk iets niet klopt.

​

Intuïtief weten jullie als ouders vaak wel dat er iets aan de hand is. Misschien geef je jezelf wel de schuld en denk je dat je de veroorzaker bent. Ook al zou dat zo zijn, wees dan niet te hard voor jezelf; je baby rekent het je niet aan. Bovendien denk ik dat je het anders had gedaan als je had geweten wat de gevolgen zouden zijn en soms kón het ook gewoon niet anders. Zoals bij een ongeplande keizersnee bijvoorbeeld; noodzakelijk omdat het leven van jou als moeder of je baby in gevaar was.

​

De signalen waar ik het over heb zijn:

  • Snel last hebben van (harde) geluiden  of drukte

  • afwezig zijn of juist passief reageren

  • overstrekken of verstijven of steeds bovenin het ledikantje kruipen

  • veel, langdurig of krijsend huilen

  • moeilijk eten of drinken wat je ook probeert

  • veel spugen of mondjes terug geven ( reflux)

  • vaak wegkijken of het hoofdje omdraaien

  • hazenslaapjes of niet in slaap kunnen komen

  • niet goed groeien

  • sterke huidreacties

  • opvallende steeds terugkerende bewegingen of reacties

werkwijze-baby_edited.jpg

Werkwijze:

Als je voor de allereerste keer komt voor een behandeling in mijn praktijk heb ik altijd een paar vragen die ik stel om voor mij duidelijk te krijgen wat precies de hulpvraag is en de reden van jullie komst. We beginnen gewoon op de bank of de stoelen terwijl jullie kindje nog lekker op de arm ligt bij één van jullie beiden.

 

Mochten jullie nog vragen hebben over wat babytherapie inhoudt en wat je kunt verwachten dan is dit ook een goed moment om daar nog even bij stil te staan. Ik ben altijd erg benieuwd naar hoe de bevalling en de zwangerschap is gegaan en hoe jullie die ervaren hebben en nodig jullie dan uit om alles te vertellen wat er naar boven komt. Tijdens dit kennismakingsgesprek houd ik jullie baby zijdelings in de gaten om te kijken of hij of zij reageert en hoe de reactie is op wat er wordt gezegd. Dit kan namelijk later nog verheldering geven tijdens de behandeling

​

Als alles is verteld en genoteerd of als jullie baby onrustig wordt en daardoor aangeeft dat we kunnen starten gaan we beginnen! Tijdens een sessie babytherapie werken we op de grond op een dikke mat zodat jullie baby zich vrij kan bewegen om te “vertellen”. Het is heel belangrijk dat jullie kindje zich veilig en  op zijn of haar gemak voelt voordat we beginnen met de behandeling. Zodra dat zo is zal hij of zij dat aangeven en vanzelf gaan beginnen met voornamelijk het doen van bewegingen van het lichaam, in de vorm van oogcontact, gezichtsgrimassen, arm- en been bewegingen en/of via geluiden als huilen, pruttelen of babbelen; oftewel “vertellen”.

​

Het is belangrijk altijd te werken vanuit een warme betrokkenheid met jullie baby en alleen met zijn of haar goedkeuring. Door steun te bieden waar nodig en altijd te zorgen voor voldoende veiligheid kan jullie baby de ruimte krijgen om zijn of haar gevoelens te uiten en te verwerken.

werkwijze-stoelen_edited_edited.jpg

Alle baby´s vertellen via lichaamstaal en/of door te huilen. Het kan als ouders heel frustrerend zijn als je niet weet wat je kindje bedoelt maar het is ook voor een baby enorm frustrerend als je je steeds niet begrepen voelt. Het kan dus een enorme opluchting zijn als dat wel gebeurt. Tijdens de behandeling of achteraf zal ik daarom zo goed als mogelijk is proberen uit te leggen wat ik denk dat er wordt bedoeld met deze lichaamsuitingen.

 

Het is heel belangrijk dat jullie baby dit kan doen in het bijzijn van jullie als ouders! Samen onderzoeken en kijken we naar wat jullie baby nodig heeft en wat jullie kunnen doen of nodig hebben om jullie baby hierin te zien, te helpen en ondersteunen. Als er specifieke handelingen nodig zijn die alleen ik als therapeut kan doen zal ik dat doen. Dit zijn dan bijvoorbeeld lichte aanrakingen om spanningen te ontladen en om jullie kindje beter te begeleiden in zijn of haar proces.

​

Omdat dit de plekken zijn waar hij of zij vroeger stress heeft ondervonden zal de emotionele pijn naar buiten komen. Dit is meestal in de vorm van huilen. Dit uiten is belangrijk want door verdriet, spanning en boosheid te ontladen verdwijnt de blokkade.

​

Soms kan het luisteren naar het huilen van jullie baby stress, onzekerheid en verwarring bij jezelf geven tijdens de behandeling maar onder mijn begeleiding hoop ik jullie genoeg richtlijnen te geven hoe je het beste kunt reageren op deze reacties en op het huilen van jullie baby. Aan het einde van de behandeling wanneer jullie kindje zich heeft kunnen uiten en zich gehoord en gesteund voelt in haar of zijn verhaal kan hij of zij beginnen met verwerken en loslaten. Deze ervaring zal voor jullie allemaal een bijzonder inzicht geven en het gevoel van verbinding versterkt hebben!

​

We hebben jullie baby namelijk op deze manier met empathie kennis laten maken en hebben een ervaring kunnen geven dat het mogelijk is om op een diep niveau gezien en begrepen te worden. Ik weet zeker dat dit niet alleen helpt om een ​​meer ontspannen baby te bevorderen, maar dat het ook de band tussen jullie als ouders en je baby verdiept. Het komt dan ook vaak voor dat baby’s aan het eind van de behandeling in slaap vallen omdat ze tot een diepe ontspanning zijn gekomen en zich heel erg veilig voelen.

​

In de dagen erna kan een behandeling nog wat doorwerken. Soms huilt of slaapt een baby een aantal dagen iets meer of is er meer behoefte aan voeding, een knuffel of nabijheid. Maar heb je daar vragen over dan mag je altijd bellen, appen of mailen.

Vertellen via huilen.

​

Vaak is het huilen voor ouders een enorme stressvolle gebeurtenis. Maar ook voor de baby kan het enorm frustrerend zijn als je steeds probeert te “vertellen” wat er aan de hand is en je mama, papa of verzorgers schijnen niet te snappen wat je bedoelt. Ondertussen blijf je er last van houden, je hebt nog steeds buikpijn, je voelt je super eenzaam of je hebt erg veel last van je vieze luier, van het harde lawaai van de televisie of van het felle licht van de lamp of de zon. Kortom het zou zo fijn zijn als je ouders zouden snappen wat je bedoelt maar ook als ze alert zouden zijn op je subtiele, kleine signaaltjes nog voordat je begint met hard te huilen!

​

Al een aantal jaren is de DUNSTAN babytaal dan een mooie uitkomst. Doordat reflexen die alle baby’s hebben gecombineerd worden met klanken die door jullie baby wordt gemaakt kun je herkennen waar je baby op dat moment behoefte aan heeft.

​

Er zijn vijf duidelijke klanken die als je ze herkent zullen zorgen dat je je baby makkelijker kunt begrijpen. Dit ‘behoefte’ huilen is anders dan huilen veroorzaakt door een nare ervaring, ook wel trauma-huilen genoemd. Trauma huilen is hartverscheurend, blijft vaak maar doorgaan, stopt niet bij een volle buik of schone luier of zelfs op de arm. 

​

Als je je baby niet makkelijk stil krijgt en je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan een vieze luier of honger, heb je vaak gelijk en is dat ook zo!

Het huilen heeft dan een andere, minder makkelijk te achterhalen, oorzaak.

​

Babytherapie brengt uitkomst! Als je je afvraagt of het gedrag en het huilen van je baby te maken heeft met de bevalling of de zwangerschap kan babytherapie je dat vertellen.

​

Is bovenstaande het geval, dan kan babytherapie uitkomst brengen! Stap voor stap gaan we namelijk na waar en hoe het toch komt dat jullie baby zo moet huilen of waarom hij of zij toch niet wil eten of slapen. Het kunnen hele – voor volwassenen - logische of normale omstandigheden zijn geweest maar waar jullie baby totaal van slag van is geraakt omdat hij of zij niet heeft gesnapt of heeft kunnen verwerken wat er allemaal is gebeurd. De ervaring van een keizersnee, een tang- of vacuümverlossing, een ziekenhuisopname na bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn of het verlies van een tweelinghelft zijn niet alleen voor jullie als ouders maar ook voor baby’s enorm ingrijpende ervaringen die stress hebben kunnen geven.

​

Babytherapie zorgt ervoor dat we kunnen achterhalen waar de stress vandaan is gekomen en wat de oorzaak is van het huilen en het gedrag van jullie baby en van de problemen die jullie ondervinden. 

​

Door terug te gaan naar het moment van de ingrijpende ervaring, maar nu in een veilige setting, krijgt jullie baby de kans om weer grip te krijgen op de situatie en te kunnen verwerken. Bij een eenvoudige uitleg over het hoe of wat zal het onveilige gevoel kunnen worden weggehaald en hoeft de stressvolle situatie ineens geen problemen of angst meer te geven! Het verwerken kan dan beginnen.

​

Alleen al begrip voor je baby omdat je inziet dat de bevalling en alles erom heen voor jou én voor jullie baby een heleboel stress met zich mee heeft gebracht kan jullie onderlinge band enorm versterken.

Heb je dus vragen als: Wat wil mijn baby mij vertellen als het zich uitstrekt naar achteren, of een lege blik in zijn of haar ogen heeft, of voortdurend dezelfde bewegingen maakt, of heel onrustig is, veel huilt, of vaak in zijn ogen wrijft, een doordringende schreeuw slaakt of wanneer het te weinig of te veel slaapt? Kom dan gerust eens langs!

 

Ook voor oudere kinderen is behandeling mogelijk: neem even contact op dan kijken we wat de mogelijkheden zijn!

"De babytherapie bij Karin heeft ons veel opgeleverd. Enerzijds heeft onze baby tijdens de behandeling conflicten kunnen oplossen die hij eerder heeft opgelopen, en aan de andere kant leerden we als ouder ontzettend veel waardoor we onze baby veel beter kunnen begrijpen. 

​

Wij vinden Karin zeer kundig en ontzettend lief en daardoor voelden wij ons altijd veilig en op ons gemak. Wij zijn heel blij met de therapie en kunnen het alleen maar aanbevelen."


Mirjam en Alexander

bottom of page